Szalagparancsok kihagyása
Ugrás a fő tartalomhoz
Feljebb
Bejelentkezés
HU | EN

Magyar Gáz Tranzit ZRt.

Skip Navigation Links.
  • Naptár
Nyomtatás
Skip Navigation LinksGáz TranzitFőoldalBal menüCégismertető

Skip Navigation LinksCégismertető

picture.png
 
Magyarország Kormánya a 2011. évi CXIX. törvényben foglaltak értelmében stratégiai megállapodást kötött a Szlovák Köztársaság Kormányával a közös államhatárt keresztező szénhidrogén szállító vezetékek építésével, üzemeltetésével, fenntartásával, rekonstrukciójával és üzemzavar-elhárításával kapcsolatos együttműködésről. Ezt követően a Magyar Országgyűlés 2011.10.14-én elfogadta (OGY 77/2011. (X.14.) sz. határozata) a Nemzeti Energiastratégiát, amelynek már az egyik legmeghatározóbb gázipari eleme az Észak-déli gázfolyosó részét képező szlovák - magyar nagynyomású földgázvezeték (HU – SK Interconnector) megépítése volt.
 
Az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. (MVM Zrt.), majd az MVM OVIT Országos Villamostávvezeték Zrt. (OVIT ZRt.) közgyűlése még 2011. szeptemberében döntött a hazai energia-ellátásbiztonság növelését, az egyoldalú függőség csökkentését célzó HU – SK Interconnector megépítését végző projekttársaság alapításáról.
Magyar Gáz Tranzit ZRt. (Társaság) 2012. január 1-jével, az OVIT Zrt.-ből átalakulással, kiválás útján jött létre. A Társaság két meghatározó tulajdonosa - kezdetben megegyező tulajdonosi hányaddal - az MVM Zrt. és az MFB Invest Zrt. voltak.
2014 novemberétől a Magyar Gáz Tranzit ZRt. tulajdonosa a Magyar Állam, a Társaság tulajdonosi jogok gyakorlója pedig a Belügyminisztérium lett.
A vezeték végső műszaki átvételére és próbaüzemre való bejelentésére 2014. december 15-én került sor.  A bejelentett próbaüzemi időszak 180 nap volt.  
A magyar-szlovák nagynyomású földgázszállító vezeték kereskedelmi üzeme 2015. július 1-én vette kezdetét. A Társaság végzi a Magyar-szlovák összekötő földgázszállító vezeték üzemeltetését, illetve a vezeték kapacitásának értékesítését, melyhez a Magyar Gáz Tranzit ZRt. részére szállítási rendszerüzemeltetői engedélyt adott ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal a sikeres „teljes tulajdonosi szétválasztású” tanúsítási és rendszerüzemeltetői engedélyeztetési eljárás zárásaként, megfelelve az Európai Uniós földgázszállítási irányelveknek.(bővebben: Cégismertető/Működési Engedély). Szlovákiai partnere az eustream, a.s. cég.
A Társaság mint szállítási rendszerüzemeltető, fő feladata és elsődleges célja a  Magyar-szlovák összekötő földgázszállító vezeték kapacitásainak diszkriminációmentes és átlátható értékesítése, a vezeték megbízható, felelős és költséghatékony üzemeltetése, karbantartása, fejlesztése, a gázpiacon stabil, megbízható partnerként szolgáltatás biztosítása az aktuális törvényi- és hatósági szabályozások maximális betartása mellett. 
A Magyar-szlovák összekötő vezeték a magyar együttműködő földgázszállító vezetékrendszer részeként köti össze a magyarországi nagynyomású szállító vezetéket a szlovák földgázszállító vezetékrendszerrel, két végpontja a myagyarországi Vecsés (Vecsés-HU), illetve a szlovákiai Felsőzellő (Veľké Zlievce-SK). A földgázszállító vezeték magyarországi szakasza 92 km hosszú, kezdő pontja Vecsés, végpontja Balassagyarmat. Az új kétirányú vezeték mérete DN800, nyomásfokozata PN75. A két irányú gázszállítást az összekötő vezetéken  magyarországi szakaszán – Szadán-  telepített kompresszorállomás biztosítja.

pic.png
A Magyar-szlovák összekötő vezeték megépítését és üzemeltetését a két érintett ország, valamint az Európai Unió is kiemelt fontosságúként kezeli. A „teljes tulajdonosi szétválasztású” tanúsítás teljesülésével az EU a határkeresztező beruházásához vissza nem térítendő támogatással is hozzájárult.
 
A magyar-szlovák gázvezeték a tervezett uniós szintű észak-déli gázfolyosó kiemelt fontosságú eleme, mely összeköttetést biztosít a gázvezeték rendszerek között akár Horvátországtól vagy Bulgáriától Románián keresztül Lengyelországig vagy Németországig. A gázfolyosó révén a közép- és kelet-európai országok számára elérhetővé váltak további gázforrások, akár a Romániai off-shore gázmezők vagy a 2019-től várhatóan induló TAP/TANAP vezetékekek.
 
pic2.png

 
A Magyar-szlovák összekötő vezeték úgy lett kialakítva, hogy a magyar együttműködő földgázrendszer és a szlovákiai földgázszállító rendszer normál üzemelés során, illetve krízis helyzetben is együtt tudjon működni, mindkét szállítási irányban.
Az összekötő vezeték magyarország gázellátás biztonságának növelésén túl jelentősen hozzájárul a hazai földgázárak versenyképességének megtartásához és növeléséhez. (bővebben REKK tanulmány).


 
 
 
 

Aktuális