Szalagparancsok kihagyása
Ugrás a fő tartalomhoz
Feljebb
Bejelentkezés
HU | EN

Magyar Gáz Tranzit ZRt.

Skip Navigation Links.
  • Naptár
Nyomtatás
Skip Navigation LinksGáz TranzitFőoldal

2019. augusztus 30.

Tisztelt Partnereink!

 

Ezúton tájékoztatjuk Önöket, hogy a fejlesztés kivitelezéséhez kapcsolódó leállás dátuma: 2019 szeptember 2-8. Ezen időszak alatt nem lesz elérhető kapacitás a Balassagyarmat/Vel'ke Zlievce határkeresztező pontra vonatkozóan.

 

Üdvözlettel:

 

Magyar Gáz Tranzit ZRt.

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

20​19. július 4.

Irányváltás automatizálása
 

Ezúton tájékoztatjuk Önöket, hogy Társaságunk, a Magyar Gáz Tranzit ZRt.(MGT) meghozta végső beruházási döntését az automatizált irányváltási fejlesztésre vonatkozóan, amelynek a kivitelezésére 2019. szeptemberében kerül sor. A fejlesztés kivitelezéséhez kapcsolódó leállás tervezett dátuma 2019 szeptember 2-8.

A munkálatok befejezése után, várhatóan 2019. október 1-től mindkét szállítási irányban (SK>HU; HU>SK) nem megszakítható kapacitás lesz elérhető a A munkálatok befejezése után, várhatóan 2019. október 1-től mindkét szállítási irányban (SK>HU; HU>SK) nem megszakítható kapacitás lesz elérhető a Balassagyarmat/Vel'ke Zlievce határkeresztező pontra vonatkozóan.

Keretszerződés változás
 

Ezúton tájékoztatjuk Önöket, hogy Társaságunk Rendszerhasználati Keretszerződése 2019. július 1-től megváltozott, melynek a 2008. XL. törvény rendelkezései alapján folytatott konzultációt követő, frissített változatát az alábbi linken érhetik el:

http://www.gaztranzit.hu/hu/balmenu/partnereinknek/szabalyozasi_kornyezet/uzletszabalyzat/Lapok/default.aspx

Üdvözlettel:

Magyar Gáz Tranzit ZRt.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

20​19. július 2.

Nem kötelező érvényű piaci igényfelmérés kapacitásbővítésről

Ezúton tájékoztatjuk Önöket, hogy Társaságunk, a Magyar Gáz Tranzit ZRt.(MGT ZRt.) 2019. július 02-i kezdettel nem kötelező érvényű jelleggel kapacitásbővítésekre vonatkozó piaci igény felmérést végez a Balassagyarmat Eustream SK/ MGT HU határkeresztező pontjára vonatkozóan a Bizottság (EU) 2017/459 rendeletének 26-28. cikkelyei értelmében.

A Bizottság (EU) 2017/459 rendeléten 26. cikk (8) pont értelmében a nem kötelező erejű keresleti igény megjelölésnek legalább a következő információkat kell tartalmaznia:

(a)   Balassagyarmat Eustream SK/MGT HU határkeresztező ponton a kapacitásbővítés iránti igényt – rendszer-összekötési pont egyik vagy mindkét oldalán –, valamint az igény kért irányát;

;

 

(d)   azokra a nem kötelező erejű keresleti igény megjelölésekre vonatkozó információkat, amelyeket más szállítási rendszer üzemeltetőknek nyújtottak be, vagy fognak benyújtani, amennyiben ezek az igények összefüggenek, ilyen például a több kapcsolódó rendszer-összekötési ponton rendelkezésre álló kapacitások iránti igény.

Várható igényeiket a Demand Assessment Survey dokumentum kitöltésével tudják a Társaságunk részére jele

zni

.

 

A ne

m kötelező érvényű lekötési igények beküldési határideje 2019.augusztus 27.

Kérjük, hogy a várható piaci igényeiket az Eustream felé is

küld

jék e

l. 

Kérdéseiket, valamint a kitöltött DemandAssessment táblázatot zatot a comdisp@gaztranzit.hu e-mail címre várjuk. 

Demand Assessment_Template for Incremental capacity.docxDema

nd Assessment_Template for Incremental

capac

ity

.docx

Demand Assessment Survey.xlsxD

emand Assessment S

urvey.x

lsx

 

-----

--

---------------------------------------------------------------------------------------

2019. július 2.

SIKERESEN zárult az éves kapacitásaukció​ 

Tisztelt Partnereink! 

A Magyar Gáz Tranzit ZRt. ezúton teszi közzé az éves kapacitásaukció ajánlattételeinek eredményét. 

A Balassagyarmat/Vel'ke Zlievce határkeresztező pontra, SK>HU szállítási irányban, 2019/2020 gázévre beérkezett kötelező érvényű kapacitáslekötési ajánlatok az alábbiak szerint alakultak:

MGT_éves.JPG
 

 

Társaságunk úgy véli, hogy a hazai tranzitforgalom növelésével jelentősen javul a hazai földgázellátás, mind ellátásbiztonsági szempontból, mind pedig a földgázforrás diverzifikáció vonatkozásában, mely hozzájárul a hazai versenyképesség javulásához. 

A Magyar Gáz Tranzit ZRt. ezúton szeretné megköszönni az Ajánlattevők részvételét.  

Üdvözlette

l:

Magyar Gáz Tranzit ZRt.​

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2019. június 20.

Növekvő gázszállítás a szlovák-magyar vezetéken

 

Növekvő gázszállítás.png
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 2019. június 7.

Üzletszabályzat módosítás

 

Tisztelt Partnereink!

 

Társaságunkat a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal  kötelezte az Üzletszabályzatának módosítására, így aH1605/2019sz.határozat értelmében Társaságunk kérelmet njtott be a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal fe.  Amódosított szerződéscsomag 'Szabályozási környezet/Üzletszabályzat menümenüpontban érhető el.

Üdvözlettel:

Magyar Gáz Tranzit ZRt.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

2019. április 30. 

HU-SK Bővített Kapacitás Eljárás végső Szabálykönyve​

 

Tisztelt Partnereink!

 

Ezúton értesítjük Önöket, hogy a kapcsolódó szállítási rendszerüzemeltetők - Magyar Gáz Tranzit ZRt. (MGT) és az eustream a.s a mai napon meghirdették honlapjaikon az Energia Hivatalok által jóváhagyott HU-SK Bővített Kapacitás Eljárás végső Szabálykönyvét és a hozzá tartozó szerződéses feltételeiket a Magyarországról Szlovákiába történő szállítás (Vel'ke Zlievce/Balassagyarmat határkeresztező pont) bővített gázszállítási kapacitásokra vonatkozóan. A kötelező érvényű kapacitás felajánlások az RBP-n kerülnek meghirdetésre, az aukciók kezdete 2019. július 01-e, bővebb információ a lenti elérhetőségen található dokumentumokban.  

 

A felhívást, valamint bővebb tájékoztatást,az MGT szerződéses és jelentkezési feltételeit a 'Kapacitásbővítési projekt/HUSK’ menüpontban, az alcím előtti nyílra kattintva találják.

 

Üdvözlettel:

Magyar Gáz Tranzit ZRt

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ 

2019. április 23. 

HUSKAT Alternatív Allokációs Mechanizmus - IV. Ajánlattételi felhívás

 
Tisz
telt Partnereink! 
  
A Magyar Gáz Tranzit ZRt., az eustream a.s. és a Gas Connect Austria GmbH ezúton tájékoztatja a HUSKAT kapacitásallokációs eljárás résztvevőit, hogy a III. gazdaságossági vizsgálat negatív eredménnyel zárult. A nevezett rendszerüzemeltetők ezúton felkérik az Ajánlattevőket ajánlataik benyújtására a IV. ajánlattételi időszakra vonatkozóan a HUSKAT Alternatív Allokációs Mechanizmus Szabálykönyve alapján. A IV. ajánlattételi időszak 2019. április 23-tól április 30-ig tart.
 
Üdvözlettel:
Magyar Gáz Tranzit ZRt. 
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
2019. április 2. 
BŐVÍTETT KAPACITÁS ELJÁRÁSOK
 
A Magyar Gáz Tranzit ZRt., az eustream a.s. és a Gas Connect Austria GmbH ezúton értesíti a rendszerhasználókat, hogy a HUSKAT Alternatív Allokációs Mechanizmus eljárás folyamán történt visszalépési joggyakorlás, így ezúton közzéteszik a III. ajánlattételi időszakra vonatkozó felhívást az eljárás Szabálykönyve alapján. Azok az Ajánlattevők, akik az I/II ajánlattételi időszakban ajánlatot nyújtottak be, és számukra nem, vagy csak részben osztottak ki kapacitást (nem nyertes Ajánlattevők), új ajánlatot nyújthatnak be a szállítási rendszerüzemeltetőhöz a maradék elérhető kapacitásra.
A III. ajánlattételi időszak 2019. április 5-17-ig tart. A III. gazdaságossági vizsgálat eredményei 2019. április 18-án kerülnek közzétételre.
 
HUSK Bővített Kapacitás eljárás
A fentiekben jelzett kapacitás allokációs eljárással párhuzamosan reagálva a Társaságunkhoz beérkezett kereskedelmi igényekre és az eljárás kapcsán érkezett kereskedői visszajelzésekre, valamint a megváltozott piaci feltételeket figyelembe véve a Magyar Gáz Tranzit ZRt. és az eustream a.s. a HU-SK Bővített Kapacitás eljárás meghirdetése mellett döntött, melyet nyilvános konzultációra korábban meghirdettek honlapjaikon. A felhívást, valamint az MGT szerződéses és jelentkezési feltételeit a 'Kapacitásbővítési projekt/HUSK' menüpont alatt találják.
 
A HU-SK Bővített Kapacitás eljárásban alkalmazott műszaki megvalósíthatóság MGT oldalon megegyezik a HU-SK-AT eljárásban a Hivatalok felé benyújtott tervezettel. Szlovák oldali beruházási igény az eljáráshoz kapcsolódóan nem jelentkezik, így a HU-SK eljárás jelentős szlovák oldali beruházási költség megtakarítással jár a HU-SK-AT eljáráshoz képest.
 
A nyilvános konzultációra vonatkozóan a Magyar Gáz Tranzit ZRt., és az eustream a.s. ezúton várja az érdeklődők észrevételeit 2019. április 26-ig (pén
tek)
.
 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

 2018.október 24. 
SIKERESEN zárult a HUSKAT Alternatív Allokációs Mechanizmus - II. Ajánlattételi szakasza 
 
Tisztelt Partnereink! 
  
A Magyar Gáz Tranzit ZRt., az eustream a.s. és a Gas Connect Austria GmbH ezúton teszik közzé a HUSKAT Alternatív Allokációs Mechanizmus II. ajánlattételi szakaszának eredményét. A Balassagyarmat/Vel'ke Zlievce határkeresztező pontra, HU>SK szállítási irányban, 2022/2023 gázévtől kezdődően mind a 15 felajánlott gázévre érkezett be kötelező érvényű kapacitáslekötési ajánlat. A 2022. októberétől - 2029. októberéig tartó időszakra a 4,29 milliárd m3/éves mennyiséget meghaladták a lekötési igények, így a felajánlott bővített kapacitás (a megnövelt/bővített 600 000 m3/órás technikai kapacitás 80%-a) 100%-a lekötésre került, illetve az azt követő időszakra kisebb mértékben érkeztek be vételi/kapacitáslekötési ajánlatok, melyek szintén allokálásra kerültek. A Szabálykönyvben meghatározott gazdaságossági vizsgálat pozitív eredménnyel zárult mind az MGT, mind pedig a szlovák eustream. a.s. részéről, így a kapacitások kapcsoltan kerültek kiosztásra. 
T
ársaságunk úgy véli, hogy sikeres HUSKAT kapacitásallokációs eljárás esetén, a hazai tranzitforgalom növelésével jelentősen javul a hazai földgázellátás, mind ellátásbiztonsági szempontból, mind pedig a földgázforrás diverzifikáció vonatkozásában, mely hozzájárul a hazai versenyképesség javulásához. 
 
A Magyar Gáz Tranzit ZRt., az eustream a.s. és a Gas Connect Austria GmbH nevében ezúton szeretnénk megköszönni az Ajánlattevők részvételét.
 

Üdvözlettel:
Magyar Gáz Tranzit ZRt.
 
 
------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2018. október 5. 

HUSKAT Alternatív Allokációs Mechanizmus - II. Ajánlattételi felhívás
 
Tisztelt Partnereink! 

 
A Magyar Gáz Tranzit ZRt., az eustream a.s. és a Gas Connect Austria GmbH ezúton teszik közzé a II. ajánlattételi időszakra vonatkozó felhívásukat a HUSKAT Alternatív Allokációs Mechanizmus Szabálykönyve alapján. A II. ajánlattételi időszak 2018. október 6-tól október 19-ig tart.
 
a
.
A frissített ajánlatokhoz kérjük a következő Ajánlattételi űrlapot használják:
HUSKAT-Bid-form-window-2.pdfHUSKAT-Bid-form-window-2.pdf

Üdvözlettel
:
Magyar Gáz Tranzit ZR
t.
 
--------------------------------------------------------------------------------------------------------

2018. október 1. 

1. Gazdaságossági vizsgálat eredménye - HUSKAT Alternatív Allokációs Mechanizmus
 
Tisztelt Partnereink! 
  
A Magyar Gáz Tranzit ZRt. (MGT), az eustream a.s. (Eustream) és a Gas Connect Austria GmbH (GCA) ezúton szeretné megköszönni az aktív részvételt és a HUSKAT Alternatív Allokációs Mechanizmus I. ajánlattételi körére benyújtott kötelező érvényű ajánlatoka
t.
Baassagyarmat/Vel'ke Zlievce határkeresztező ponton (BGY/VZ IP) a kötelező érvényű ajánlatok többsége 7 gázévre került benyújtásra a felajánlott kapacitás (2. szint) közel 50%-ára. A HUSKAT projekt szlovák oldalán a kapacitásigény nem érte el azt a szintet, hogy a gazdaságossági vizsgálat pozitív eredménnyel záruljon, ami a kapcsolt kapacitás allokáció feltétele BGY/VZ IP és Baumgarten határkeresztező pontokon
.
Annak érdekében, hogy a szlovák oldalon, illetve - amennyiben a piaci igény megkívánja a 2. felajánlási szinten - a magyar oldalon pozitív eredménnyel záruljon a gazdaságossági vizsgálat az MGT, Eustream és GCA ezúton felhívja az Ajánlattevők figyelmét a II. ajánlattételi időszakra, amely 2018. október 6-tól október 19-ig tart

   
Üdvö
zlettel
:
Magyar Gáz Tranzit ZRt.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 2018. július 27. 
HUSKAT Alternatív Allokációs Mechanizmus végső szabálykönyve

 
Tisztelt Partnereink! 
 
Ezúton értesítjük Önöket, hogy a kapcsolódó szállítási rendszerüzemeltetők - Magyar Gáz Tranzit ZRt. (MGT), eustream a.s. és a Gas Connect Austria GmbH - a mai napon meghirdették honlapjaikon az Energia Hivatalok által jóváhagyott HU-SK-AT ALTERNATÍV ALLOKÁCIÓS MECHANIZMUS végső Szabálykönyvét, illetve a kötelező érvényű kapacitás felajánlásaikat és hozzá tartozó szerződéses feltételeiket a Magyarországról Szlovákiába (Vel'ke Zlievce/Balassagyarmat határkeresztező pont) és Szlovákiából Ausztriába irányuló (Baumgarten) bővített gázszállítási kapacitásokra vonatkozóan.
A
felhívást, valamint az MGT szerződéses és jelentkezési feltételeit a 'Kapacitásbővítési projekt/Alternatív Allokációs Mechanizmus' menüpont alatt találják.
 

Várjuk jelentkezésüket és regisztrációjukat 2018. augusztus 14-ig!

    
 
Üdvözlettel:
Magyar Gáz Tranzit ZRt.
 
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 

2018. július 20. 

 

Tisztelt Partnereink! 

 
A Magyar Energetiakai és Közmű-szabályozási Hivatal a 9050/2018 sz. határozatában módosította az együttműködő földgázrendszer 10 éves fejlesztési javaslatának jóváhagyásáról szóló 7689/2018. sz. határozatát.

 
   
Üdvözlettel:
Magyar
Gáz Tranzit ZRt.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 2018. július 17.
RENDSZERHASZNÁLÓI FELHÍVÁS
Tisztelt Partnereink! 
 
Ezúton értesítjük Önöket, hogy a kapcsolódó szállítási rendszerüzemeltetők - Magyar Gáz Tranzit ZRt., eustream a.s. és a Gas Connect Austria - várhatóan 2018. július 27-én, pénteken hirdetik meg a HU-SK-AT ALTERNATÍV ALLOKÁCIÓS MECHANIZMUS végső Szabálykönyvét, illetve a kötelező érvényű kapacitás felajánlásaikat a Magyarországról Szlovákiába (Vel'ke Zlievce/Balassagyarmat határkeresztező pont) és Szlovákiából Ausztiába irányuló (Baumgarten) gázszállítási kapacitásokra vonatkozóan. A felhívás az érintett Társaságok honlapjain kerül publikálásra.
 
Üdvöz
lettel:
Magyar Gáz Tranzit ZRt.
 
 -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
2018. június 12.
HU-SK-AT VEVŐTALÁLKOZÓ - PREZENTÁC
 
Tisztelt Partnereink! 
 
Ezúton szeretnénk megköszönni minden résztvevőnek a Magyar Gáz Tranzit ZRt., az eustream a.s. és a Gas Connect Austria GmbH. által 2018. június 5-én a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal gondozásában a HU-SK-AT földgázfolyosó kapacitás bővítési projekt témakörben megszervezett Rendszerhasználói Információs napon való aktív részvételt.
Az előadás anyagát az alábbiakban találják:
HUSKAT_Shipper Info Day presentation.pdfHUSKAT_Shipper Info Day presentation.pdf

Társaságok 2018. június 25-ig továbbra is várják a társaságok honlapjain közzétett Szabálykönyvvel, szerződéses feltételekkel kapcsolatos észrevételek
et.
 
Üdvözlettel:
Magyar Gáz Tranzit ZRt.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
2018. május 31.
HU-SK-AT VEVŐTALÁLKOZÓ - MEGHÍVÓ
 
Tisztelt Partnereink! 
 
A Magyar Gáz Tranzit Zrt.-eustream a.s.-Gas Connect Austria GmbH szeretettel meghívja a tisztelt érdeklődőket a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal szervezésében Budapesten (1054 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 52.) 2018. június 5-én 11:00h kezdettel megrendezésre kerülő HU-SK-AT Vevőtalálkozóra.
Bővebb információkat az alábbi dokumentumokban taálnak:
 
Practical information HUSKAT info day 5 June 2018 Budapest.docx Prat.docx
Agenda topics_HUSKAT info day 5 June 2018 Budapest.docx 
g
x
 
Kérjük részvételi szándékát és konzultációs észrevételeit küldje meg a huskat@gaztranzit.hu e-mail mre 2018. júni
us 3-i
legkésőbb.
 
Üdvözlett
el:
Magyarz Tranzit ZRt.
 
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
2018. május  31.
Éves kapacitásaukció információk - 2018. lius 2.
 
Tisztelt Partnereink! 
 

Ezúton értesítjük Önöket, hogy a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal, a 2018. május 2-án a Szlovák Hivatallal (URSO) közösen tartott nyilvános konzultáció eredményeként a 2018. július 2-án megszervezésre kerülő éves kapacitásaukción a balassagyarmati határkeresztező belépési ponti kapacitások (SK>HU) hosszú-távú felajánlását korlátozza a hazai földgázellátás javítása és a piacelzárás megakadályozása érdekében.

Társaságunk:

 -  2018/2019 és 2019/2020 gázévekre a CAM NC szerinti technikai kapacitás 90%-át

 -  2020/2021 és 2022/2023 közötti gázévekre a technikai kapacitás 50%-át

 - 2023/2024 gázévtől kezdődően a 2018. július 2-án megrendezésre kerülő aukción nem ajánl fel hosszú-távú kapacitást.

 

A nyilvános konzultációval kapcsolatos visszajelzéseket az alábbi elérhetőségen találják:

z

 
Üdvözlettel:
Magyar Gáz Tranzit ZR
t.
 
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
2018. május  25.
Nyilvános konzultáció a kötelező érvényű Alternatív Allokációs Mechanizmus keretében felajánlott kapacitásokra vonatkozóan a HU-SK-AT útvonalon
 
Tisztelt Partnereink!
 
A
kapcsolódó rendszerüzemeltetők – eustream a.s., Magyar Gáz Tranzit ZRt. és a Gas Connect Austria – ezúton hirdetik meg közösen nyilvános konzultációjukat a SZABÁLYKÖNYV–KÖTELEZŐ ÉRVÉNYŰ ALTERNATÍV ALLOKÁCIÓS MECHANIZMUS-t illetően a Magyarországról Szlovákiába (Vel’ké Zlievce /Balassagyarmat határkeresztező pont) és Szlovákiából Ausztriába irányuló (Baumgarten) gázszállítási kapacitásokra
vonat
koz
óa
n
.
 
A konzu
ltációs dokumentumokat az alábbi linken ta
láljá
k
:
.
x
 
vevőtalálkozó a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal szervezésében Budapesten (1054 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 52.) kerül megrendezésre 2018. június 5-én 11:00h-tól. A vevőtalálkozó a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal szervezésében Budapesten (1054 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 52.) kerül megrendezésre 2018. június 5-én 11:00h-tól. Kérjük részvételi szándékát és konzultációs észrevételeit küldje meg a huskat@gaztranzit.hu e-mail címre 2018. június 3-ig legkésőbb.
 
A
nyilvános konzultáció záró dátuma 2018. június 25.
 
Üdvözlette:
Magyar Gáz Tranzit ZRt.
 
----
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
7689/2018 sz. MEKH határozat
 
Tisztelt Partnereink!
 
A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal a 7689/2018. számon lefolytatott közigazgatási hatósági eljárásban meghozta határozatát és jóváhagyta az együttműködő földgázrendszer 10 éves fejlesztési javaslatát a Magyar Gáz Tranzit ZRt-t, mind szállítási rendszerüzemeltetői engedélyest és az FGSZ Zrt.-t, mint szállítási rendszerüzemeltetői engedélyest és szállítási rendszerirányítót érintően.
 
 MEKH 7689_2018.pdfMEKH7689_2018.pdf
 
Üdvözlettel:
Magyar Gáz Tranzit
ZRt.
 
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
2018. április 24.
Kapacitásallokációs eljáráshoz kapcsolódó kormányzati döntések
 
Tisztelt Partnereink!
 
Magyarország Kormánya a 1230/2018. (IV.24.) sz. Korm. határozat értelmében utasította a Belügyminisztériumot, hogy a Magyar Gáz Tranzit Zártkörűen Működő Részvénytársaság a magyar-szlovák határkeresztező ponton 2018. május 2-án kiírandó kapacitás allokációs eljárás feladatait elvégezze és a műszaki fejlesztést megvalósítsa az alábbiak szerint.
 
MK_18_057.pdf 8_057.pdf
 
Az Európai Bizottság határozatában – Project for Common Interest (PCI) – a kapacitás allokációs eljáráshoz kapcsolódó beruházásokat a Közérdekű kiemelt beruházások közé emelte, melyről bővebb információk a 'Cégismertető\10 éves fejlesztési terv' menüpont alatt találhatóak.
 
Magyarország Kormánya a 44/2018. (III.13.) Korm. rendeletében döntött a Vecsés–Városföld közötti földgázszállító vezeték létesítésével összefüggő közigazgatási hatósági ügyek nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánításáról.
 
Üdvözlettel:
Magyar Gáz Tranzit ZRt.
 
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
2017. december 13.
A baumgarteni szállítás helyreállt
 
Tisztelt Par
tnereink!
 
Tájékoztatjuk Önöket, hogy a baumgarteni szállítás helyreállt, minden a normál üzemmenetben folytatódik. A szlovák-magyar földgázszállító vezeték krízis helyzetben rendelkezésre állt a hazai gázellátás biztosítása érdekében, illetve a hazai két szállítói engedélyes együttműködése eredményesen vizsgázott.
 
Üdvözlettel:
Magyar Gáz Tranzit ZRt.
 
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
2017. december 12.
A Magyar Gáz Tranzit ZRt. és az FGSZ Zrt. közös közleménye a Baumgartenben történt események kapcsán
 
Tisztelt Partnereink!
 
Tájékoztatjuk Önöket, hogy az ausztriai Baumgartenben történt technikai problémák miatt – további értesítésig – nem lehet gázt beszállítani a mosonmagyaróvári rendszer-összekötési ponton.
 
Kérjük a rendszerhasználókat, hogy a mosonmagyaróvári gázforrásukat kíséreljék meg alternatív átadás-átvételi pont(ok)ra átirányítani, pl. a magyarországi gáztárolókra, a Beregdaróc 1400 vagy a Balassagyarmat rendszer-összekötési pontokra.
 
Balassagyarmat rendszer-összekötési pont vonatkozásában a Magyar Gáz Tranzit ZRt. a Mosonmagyaróvár rendszerösszekötő ponton kapacitással rendelkező rendszerhasználók részére az ott lekötött kapacitásuk mértékéig többlet díj megfizetése nélkül engedélyezi kapacitás lekötését és a gázszállítást. A Mosonmagyaróváron lekötött kapacitás mértékén felül lekötött kapacitás díjfizetési kötelezettséget von maga után a Magyar Gáz Tranzit ZRt. részére. A rugalmasság biztosítása érdekében a Magyar Gáz Tranzit ZRt.  és az eustream a.s. nem kapcsolt kapacitást kínál fel Balassagyarmat rendszerösszekötő ponton, hogy a földgáz átadás-átvételi pontja lehessen a szlovák virtuális kereskedési pont, vagy a szlovák/magyar határ is. A balassagyarmati opciót választó rendszerhasználók kötelesek a Magyar Gáz Tranzit ZRt-vel rendszerhasználati keretszerződést kötni.
 
Megkérjük a rendszerhasználókat, hogy egyeztessenek a fenti lehetőségekről az őket ellátó gázszolgáltatókkal. A szlovák oldali kapacitásokkal kapcsolatosan kérjük vegyék fel a kapcsolatot az eustream a.s-sel.
 
Üdvözlettel:

 
FGSZrt. és Magyar Gáz Tranzit ZRt.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
2017. november 23.
Hosszú távú kapacitásigények a magyar-szlovák vezetéken
 
Tájékoztatjuk Önöke​t a Társaság honlapján  a szomszédos szlovák szállítási rendszerüzemeltetővel eustream a.s. – közösen 2017. április 6-i kezdettelmeghirdetett kapacitásbővítésre vonatkozó piaci keresletfelmérés eredményéről.
A beérkezett felmérés eredményeialapján megállapítható, hogy a nem kötelező érvényű kereskedelmi igények HU>SK szállítási irányban meghaladják a rendszer műszaki kapacitásait. A  beérkezett igények a 2022/23-as gázévtől kezdődően 10-15 éves időtartamra vonatkozóan HU>SK szállítási irányban nem megszakítható alapon elérik a 7 121 427 kWh/h kapacitás igényt, mely több, mint 5,8 milliárd m3/éves szállítási kapacitást jelentene Szlovákia irányába. SK>HU szállítási viszonylatban nem kötelező érvényű kereskedelmi igények 2020-tól 10 éves időszakra vonatkozóan a meglévő műszaki kapacitások 90%-ra érkeztek (kb. 4 milliárd m3/év ).
Az SK>HU szállítási irányú kapacitás igényeket a Társaság jelen műszaki feltételekkel biztosítani tudja a szállíttató partnerek felé, ugyanakkor a HU>SK szállítási irányú kereskedelmi igényeket a Társaság a már korábban a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalnak benyújtott fejlesztési tervei szerinti megvalósítása esetén tudja csak biztosítani.
 
A bővített kapacitáshoz kapcsolódó fejlesztések megvalósítása érdekében Társaságunk az eustreama.s.-sel közösen a tervezési fázis során meghatározza a szükséges fejlesztéseket, melyhez kapcsolódóan 2017. decemberi kezdettel nyilvános konzultációt hirdet meg (a szükséges dokumentumokat a Társaságunk a honlapján teszi majd közzé), melyre várjuk szíves észrevételeiket.
 
A kereskedelmi igényfelmérés eredményéhez kapcsolódó részletes angol nyelvű dokumentumot az alábbiakban találják:
  
20171106 UPDATED DAR MGT_EUS.pdf 20171106 UPDATED DAR MGT_EUS.pdf
 

 
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
2
017. július 7.
Az Északi Áramlat projekthez kapcsolódó kapacitások 20 évre lekötésre kerültek
 
A Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont (REKK) nemrégközzétett tanulmánya szerint az Északi Áramlat projekthez kapcsolódó kapacitások és fejlesztés alatt álló kapacitások 80%-a (EU Network Code szerinti maximum) a 2017 március 06-i éves kapacitás aukción 20 évre lekötésre kerültek. Fejlesztési kapacitások lekötésre kerültek a német Eugal vezetéken a cseh N4G földgázszállító vezetékén és a 2017 februárjában közzétett cseh-szlovák határpontra (Lanzhot) vonatkozóan.  A potenciális gázkereskedők Szlovákián keresztül tudják közvetlenül Magyarországra (magyar-szlovák vezetéken), Ausztriába,  Ukrajnába vagy tovább akár a magyar-szlovák vezetéken keresztül Romániába, Szerbiába vagy Horvátországba szállítani a földgázt.
A szlovák-magyar vezeték jövőbeni lekötési esélyeit ez nagyban elősegíti.
 

 
 
 
 
-----------------------------------------------------------------------------------------------
2017. ápr
ilis 6.
Nem kötelező érvényű piaci igényfelmérés kapacitásbővítésről
 
Ezúton tájékoztatjuk Önöket, hogy Társaságunk, a Magyar Gáz Tranzit ZRt.(MGT ZRt.) 2017. április 06-i kezdettel nem kötelező érvényű jelleggel kapacitásbővítésekre vonatkozó piaci igény felmérést végez a Balassagyarmat Eustream SK/ MGT HU határkeresztező pontjára vonatkozóan a Bizottság (EU) 2017/459 rendeletének 26-28. cikkelyei értelmében.
 
A Bizottság (EU) 2017/459 rendeléten 26. cikk (8) pont értelmében a nem kötelező erejű keresleti igény megjelölésnek legalább a következő információkat kell tartalmaznia:
 
(a)   Balassagyarmat Eustream SK/MGT HU határkeresztező ponton a kapacitásbővítés iránti igényt – rendszer-összekötési pont egyik vagy mindkét oldalán –, valamint az igény kért irányát;

(b) azon gázév(ek)et, amely(ek)re nézve a kapacitásbővítmény iránti igényt megfogalmazták;

 
c)  az érintett betáplálás-kiadási rendszerek között igényelt kapacitásmennyiséget;

 
(d)   azokra a nem kötelező erejű keresleti igény megjelölésekre vonatkozó információkat, amelyeket más szállítási rendszer üzemeltetőknek nyújtottak be, vagy fognak benyújtani, amennyiben ezek az igények összefüggenek, ilyen például a több kapcsolódó rendszer-összekötési ponton rendelkezésre álló kapacitások iránti igény.
  
Várható igényeiket Demand Assesment Survey dokumentum kitöltésével tudják a Társaságunk résre jelez
ni.
 
nem kötelező érvényű lekötési igények beküldési határideje 2017. június 01.
 
Kérdéseiket, valamint a kitöltött Demand assesment igényeiket a comdisp@gaztranzit.he-maicímrevárjuk.
  
  
CAM INCR.pptx CAM INCR.pp
tx

 
Demand Assessment Survey.xlsx Demand Assessment Survey.xls
x
 
CAP0693-16_DI Template for Incremental capacity.docx 
 AP069
3-16
_D
I Template for Incremental capac
ity.do
c
x
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
2017. március 10.
agyar Gáz Tranzit ZRt. megkapta az ISO 9001:2015, az ISO 14001:2015 és a BS OHSAS 18001:2007 irányítási rendszer szabványok szerinti tanúsítványait
 
A Magyar Gáz Tranzit ZRt. a tavalyi évben kialakította és bevezette az integrált irányítási rendszerét, amely magába foglalja az MSZ EN ISO 9001:2015 szabványnak megfelelő Minőségirányítási Rendszert, az MSZ EN ISO 14001:2015 szabványnak megfelelő Környezetközpontú Irányítási Rendszert és a BS OHSAS 18001:2007 szabványnak megfelelő Munkahelyi Egészségvédelem és Biztonság Irányítási Rendszert.
A  bevezetett integrált irányítási rendszer kiterjed a földgázszállítási rendszerüzemeltetői tevékenység irányítására, a földgázszállítói kapacitások kereskedelmére, a földgázszállító vezetékek és tartozékainak üzemeltetésére, fenntartására, karbantartására és fejlesztésére, minden létesítményre vonatkozóan.
Cégismertető\Tanúsítványok menüpont alatt találják.
 
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
2017. február 20.
A Magyar Energetikai- és Közmű-szabályozási Hivatal jóváhagyta Társaságunk módosított Üzletszabályzatát
  
A Magyar Energetikai- és Közmű-szabályozási Hivatal 1033/2017. sz. határozatában 2017. február 17-i hatállyal jóváhagyta a Magyar Gáz Tranzit ZRt. Üzletszabályzatának módosítását.
A
MEKH határozatot és a módosított Üzletszabályzatot a 'Partnereinknek\Szabályozási környezet\Üzletszabályzat' menüpont alatt találják.
 
Az új Üzletszabályzatunk jelentős, kedvező irányú módosításokat tartalmaz, melyek a csatolt angol nyelvű dokumentumban kerültek összefoglalásra:
 
 
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
---- 
2016.
 november 2.
Megérte megépíteni a Szlovák-Magyar földgázvezetéket
 
A Regionális Energiagazdasági Kutató Központ 2016 második felében készített tanulmánya rávilágít, hogy a szlovák-magyar vezeték megépítésével a földgáz nagykereskedelmi árában a 2012-es szinthez képest jelentős árcsökkenés figyelhető meg.
 
A szlovák-magyar földgáz összekötő a 2011-es magyar energiastratégia kiemelt projektje volt. A vezeték megépítése három célt szolgált: Az első, hogy elősegítse a magyar gázpiac integrációját a nyugat- európai piacokkal. A második, hogy erősítse a magyar fél tárgyalási pozícióját Oroszországgal szemben a hosszú távú szerződés újratárgyalásakor. A harmadik pedig, hogy ellátásbiztonsági helyzetben tovább erősítse az ország gázhálózatának alkalmasságát.
 
Elemzésünk szerint a rendszerösszekötő megépítése Magyarország számára kedvező döntésnek bizonyult, ugyanis versenyt támasztott a domináns gázpiaci szereplő számára, ezzel pedig kedvezőbb tárgyalási pozícióba hozta a kormányt a 2015-ös orosz hosszú távú szerződés újratárgyalásakor. Becslésünk szerint a 120 millió eurós beruházás hat hónap alatt visszahozta az árát a magyar fogyasztók számára.”
 
A tanulmány bővebben a csatolt dokumentumban vagy a REKK honlapján található meg:
  
rekk_policybrief_hu_06.pdf rekk_polciybrief_hu_06.pdf 
 
ttp://rekk.hu/publikacio/55/megerte_megepiteni_a_szlovakmagyar_foldgazvezet
eket

 
 
 
-
----------
------------------------------------------------------------------------------------------------

 
 
2016. február 17
.
Vez
érigazga
ltás

 
Ezúton szeretnénk tájékoztatni, hogy 2016. február 16-tól a Magyar Gáz Tranzir ZRt. vezérigazgatói feladatait Birtalan Zsolt látja el.

 
Birtalan úr több évtizedes vezetői tapasztalattal rendelkezik olaj és gázipari, üzemviteli, beruházási valamint fejlesztési területen
.

 
 
T
ársaságunk elérhetőségei változatlanok.
--
2015. június 3.
Társaságunk megkapta a szállítási rendszerüzemeltetői engedélyt
Örömmel tájékoztatjuk, hogy a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (továbbiakban MEKH) szállítási rendszerüzemeltetői engedélyt adott ki a Magyar Gáz Tranzit ZRt. (MGT) részére a sikeres tanúsítási és rendszerüzemeltetői engedélyeztetési eljárás zárásaként. A MEKH határozatának megfelelően MGT 2015. július 1-től kezdheti meg kereskedelmi földgázszállítási tevékenysét.

 
 
MGT 2015. június 8-ig teszi közzé 2015. július havi szabad kapacitásait, melyre várjuk szíves jelentezését.
-------
---------
------------------------------------------------------------------------------------------------

 
2015. április 24.

 
A Magyar Gáz Tranzit ZRt. és az eustream a.s., a magyar-szlovák összekötő földgázszállító vezetékkel kapcsolatosan meghirdette a 2015. július 1-től 2016. szeptember 30-ig terjedő időszakra vonatkozóan az „előzetes kapacitásfelmérési, lekötési- és értékesítési eljárását” (Open Season).

 
Az eljárással kapcsolatos részletes információkat a 'Partnereinknek\Kapacitás értékesítés\Open Season' menüpont alatt talá
lják
.
----
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
2014. március 28.
A magyar és a szlovák miniszterelnök kapcsolta össze a két ország földgázhálózatát
 
Magyar - szlovák távvezeték.jpg 
 

 

Orbán Viktor Magyarország miniszterelnöke és Robert Fico, a Szlovák Köztársaság miniszterelnöke adta át az első közép-európai észak-déli gázfolyosó fontos részét képező magyar-szlovák összekötő földgázvezetéket. A vezeték létesítését a két érintett ország, valamint az Európai Unió is kiemelt fontosságúként kezeli, az EU a régió ellátásbiztonságát jelentősen növelő beruházáshoz vissza nem térítendő támogatást is biztosított.
 
2013. július 25.
Fektetik a csővezetéket a magyar-szlovák tranzitvezeték nyomvonalán
 
Lendületesen halad a magyar-szlovák gázvezeték építése. A tervezés lezárult, a kiadott építési engedélyek alapján a Magyar Gáz Tranzit ZRt. fővállalkozója folyamatosan végzi a kivitelezési munkálatokat. Megkezdődött a két ország határát és a két nemzeti szakasz kapcsolódási pontját jelentő Ipoly folyó alatti irányított fúrási tevékenység, a kivitelező cég augusztus elején húzza át a csővezetéket a meder alatt, így összekötik a magyar és szlovák területeket. A közép-kelet-európai észak-déli gázfolyosó fontos részét képező földgázvezeték létesítését a két érintett ország, valamint az Európai Unió is kiemelt fontosságúként kezeli, az EU a régió ellátásbiztonságát jelentősen növelő beruházáshoz vissza nem térítendő támogatást is biztosít. A vezeték a tervek szerint 2015. január 1-én kezdi kereskedelmi üzemét.

Aktuális